Szöszi paradicsoma - szinopszis

A "Szöszi paradicsoma" street movie. Utcákon, tereken, lebujokban, lakásokban - városi térben játszódik, Budapesten, a 21. század elején.
Két történet fut előttünk párhuzamosan, blokkokban, egy gimnazista kamaszlány (Tita) és egy hajléktalan férfi (Szöszi) három napja. Dramaturgiai eszközökkel azt éreztetjük, hogy előbb-utóbb a két történetnek össze kell érnie ...

"Én nem akarok kijózanodni. Soha." A depis és szemtelen csitri elégedetlen a világgal, továbbá saját, biztonságosan gazdag és unalmas családjával, de legfőképpen saját magával, ezért állandóan hazudik. Drámát, életet - egész világokat hazudik maga köré gátlástalanul és kimeríthetetlen fantáziával.

Egy vedlős házibulin (ahol az est fénypontjaként alsóruhára vetkőzve táncol az aranyifjúság), komplett kémregényt hazudik, amivel sikerül magába bolondítania Noirt, a gimnázium legmenőbb pasiját. Csókát, Noir haverját a kora-kamaszkori kábszeres élményeiről szóló mesével varázsolja el. Egy illegális off-road versenyen bekönyörgi magát Rodi (Noir majdnem harmincas bátyja) hatalmas terepjárójába, össze is hányja, s ennek kapcsán újabb történetet talál ki unalmas apjáról és nagybátyjáról, aki viszont vadászpilóta. Immár Rodi sem menekülhet a Tita-varázs elől.

Tita életében először próbálja ki a spurit (speed) egy goth-metál koncert keretében, majd Rodi újgazdag lakásában lazítanak. Csóka addig itatja a lányt, míg sikerül levetkőznie saját gátlásait, és bepróbálkozik. Nem jön össze neki, mert Tita hajszál híján belehal a túladagolt alkoholba és partidrogba.

Szöszi férfi, valahol harmincöt felé. Gyanúsan okos, nem győzi elinni az eszét, meg azt, aki ő volt egykor. Ő és társai - az örök elégedetlen Tüske és a nagydarab, enyhén gyengeelméjű Macsó - ártatlan, vidám csirkefogók. Nincs mit veszteniük. Szabadok. Rutinosan lopnak, vagy kéregetnek a pirosnál. Kihasználnak, kiélveznek minden pillanatot, ahogyan csak lehet, és amíg lehet.

Szösziék egy véletlen folytán a szokásos napi párszáz helyett tízezer forintra tesznek szert. A nagy fogás a vesztüket okozza: a szokatlanul sok alkohol előhozza Tüske epilepsziáját. Szöszi és Macsó nem tudja megvédeni az alvóhelyet a sorstársaktól. Nincs hol meghúzniuk magukat, már minden hely foglalt. Macsónak még van egy halvány ösvénye vissza a társadalomba, Szöszi azonban - immár teljesen egyedül - reménytelenül próbál megkapaszkodni.

A kedves, vidám csirkefogók és a bájosan idióta újgazdagok története inkább vicces, mint komor. A drámát csak utólag érezzük.

A két történet a japán animékre emlékeztető, sodró lendületű cyber-képsorokkal építkezik. Ennek megfelelően goth-metál-alter zenék dübörögnek végig a jelenetblokkok alatt.

Vissza